Tennis Players Tennis Players

P. (PIET) VAN DER HEM 1885 Wirdum - 1961 Den Haag Tennis Players

Oil / Canvas: 90 x 122 cm


Available, price on request
  • This artwork can be viewed in our gallery
  • Call us for more information: +31 26 361 1876
  • World wide shipping available

Details

Een zomers tafereeltje op de tennisbaan. Links op de voorgrond staat een groepje mensen met elkaar te kletsen, terwijl op de rechterhelft van het schilderij ontspannen een partijtje gemengd dubbel wordt gespeeld. Helemaal links zien we in de schaduw nog een ballenjongen een bal oprapen en achter hem een terras waar alle kleur van het schilderij zich concentreert. Het paars, rood, geel en roze trekken de aandacht in het voornamelijk uit wit, groen en blauw opgebouwde werk. Opvallend ook is de verschillende manieren van schilderen die Piet van der Hem hanteerde. Over het algemeen gebruikte hij een losse, impressionistische toets, maar de gezichten van de mensen vooraan zijn zeer gedetailleerd uitgewerkt. Ze springen nog meer in het oog doordat het zonlicht op de gezichten valt, terwijl hun lichaam in de schaduw blijft. Het schilderij is dan ook een een portret in een uitzonderlijke setting, weergegeven als een ontspannen scene op de tennisbaan. De geportretteerden, zijn opdrachtgevers, was het echtpaar Stokvis, van het succesvolle familiebedrijf de technische handelsonderneming R.S. Stokvis & Zonen in Rotterdam. Het schilderij is altijd in familiebezit gebleven. Wie er precies zijn voorgesteld is echter niet belangrijk om van het schilderij te kunnen genieten. Piet van der Hem heeft een zonnig beeld geschilderd dat voor altijd de geest ademt van de vrolijke jaren ‘20.

Twee jaar voor het maken van dit schilderij had Piet van der Hem zich in Scheveningen gevestigd, in een huis met een groot atelier aan de Johan van Oldebarneveltlaan, waar hij vooral portretten in opdracht wilde gaan schilderen. Van der Hem was zijn carrière begonnen als veel andere kunstenaars in die tijd. Net als Jan Sluijters en Kees van Dongen was hij gefascineerd door Parijs, waar hij met een koninklijke subsidie een jaar in Montmartre kon wonen. Hij was daar, zoals velen, vooral gecharmeerd door het kleurrijke uitgaansleven. Weer in Nederland had hij een korte flirt met de modernste kunst, het luminisme. In het voorjaar van 1909 toonde hij met veel succes zijn werk op de tentoonstelling van de schildersvereniging 'Sint Lucas' in het Stedelijk Museum in Amsterdam samen met de grote Nederlandse vernieuwers. Door zijn toegankelijke manier van schilderen verkocht hij meteen een aantal schilderijen. ‘Ik was modern, maar niet extreem’, zei hij later. Om in zijn levensonderhoud te voorzien ontwierp hij daarnaast affiches en tekende hij illustraties voor boeken, kranten en tijdschriften en ontwierp hij reclames. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog begon hij ook politieke prenten te tekenen onder meer voor De Nieuwe Amsterdammer waarvoor later ook Jan Sluijters werkte. In dit werk kwam zijn ware talent naar voren: zijn enorme begaafdheid om als tekenaar direct het meest karakteristieke element te herkennen en vast te leggen. Ook zijn grote gevoel voor humor werd direct onderkend. Al in 1912 schreef een criticus: “Hij ziet het gemier en het gewurm op dit ondermaansche met eenige vroolijkheid van uit de hoogte aan; en het behaagt hem dat op het doek te brengen - als eene uiting van zijn ziel”.

Na zijn verhuizing naar Scheveningen vond Van der Hem zijn ware roeping. Zijn grote vakbekwaamheid als schilder waardoor hij altijd een treffende gelijkenis wist te treffen maakte hem al snel tot de meest gevraagde portretschilder van Nederland. Vanaf nu werkte hij vooral in opdracht van de Nederlandse high society en hij werd beroemd als maker van prachtige portretten van acteurs, diplomaten, het Koninklijk Huis en zakenlieden, zoals de familie Stokvis. Hij kreeg eervolle opdrachten, zoals het groepsportret van het kabinet van Cort van der Linden in 1922, het staatsieportret van de koninklijke familie uit 1925/1926 en de huwelijksinzegening van prinses Juliana en prins Bernhard uit 1937. Het verbeelden van de medemens in al zijn verschijningen was zijn grote talent en daarin had Van der Hem de top bereikt.

Artist
P. (PIET) VAN DER HEM1885 Wirdum - 1961 Den Haag

Title
Tennis Players

Material & Technique
Oil / Canvas

Measurements
Height: 90 cm

Width: 122 cm

Signature
Signed lower right "P. van der Hem"

Provenance
Stokvis family, Rotterdam, The Hague

Private collection The Netherlands

Date
1920

Category
Paintings

Over P. (PIET) VAN DER HEM

Piet van der Hem was born on September 9, 1885 in Wirdum. He and his brother lost both their parents at a young age, after which they were raised by their aunt and uncle in Leeuwarden. Van der Hem completed the H.B.S there in 1903, where he excelled in drawing. He went to the Kunstnijverheidsschool in Amsterdam and then to the Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Together with a few friends, Van der Hem left for Paris in 1907, where he moved into a simple studio in the artists' quarter of Montmartre. His interest was mainly in drawing and painting people in modern street and nightlife: circus performers, clowns, dancers and dressed-up women and men from the dissolute nightlife. This corresponds to the theme in the work of older artists such as Henri Toulouse-Lautrec and the Dutch artists Kees van Dongen and Jan Sluijters, who worked in Paris before. After a year and a half, Van der Hem returned to Amsterdam where he continued his studies in Paris. In 1909 he debuted at the exhibition of the artists' association Sint Lucas. The innovative work of the Amsterdam luminists Sluijters, Leo Gestel and Piet Mondrian with bright colors in loose paint strokes was also on display here. In Amsterdam, Van der Hem not only paid attention to elegant scenes from the mundane and demi-mundane world, but also to the people in the working-class neighbourhoods. As in Paris, his interest was in depicting people in lively and anecdotal scenes. He also made many trips between 1910-1914 to Rome, Paris, Moscow, Saint Petersburg and Madrid; here he captured the locals in typical fashion. In addition to his painting, Van der Hem made many book illustrations, posters, advertising plates and political cartoons on commission until 1945. Van der Hem died in 1961 at the age of 75. His work is included in the collections of the Drents Museum, Singer Laren, Stedelijk Museum Amsterdam and the Rijksmuseum.