Sortie du theatre, Paris Sortie du theatre, Paris

L. (LEO) GESTEL 1881 Woerden - 1941 Hilversum Sortie du theatre, Paris

Oil / Canvas: 49 x 34,5 cm


Available, price on request
  • This artwork can be viewed in our gallery
  • Call us for more information: +31 26 361 1876
  • World wide shipping available

Details

Op dit charmante schilderij neemt Leo Gestel ons mee op een avondje uit in Parijs. We lopen mee met de stroom theaterbezoekers die het gebouw uitkomt. Op de stoep staat het vol met mensen die de voorstelling bespreken en de laatste roddels uitwisselen. Het licht van het theater stroomt over de elegant geklede mensen in de donkere straat. In de verte zien we de gevels van de huizen die verlicht worden door straatlantaarns. Een van de dames uit het groepje op de voorgrond kijkt ons nieuwsgierig aan, op zoek naar interessantere gesprekspartners. Zij maakt ons nog meer deelgenoot van de scene.

Aan het begin van de 20ste eeuw was Parijs de onmiskenbare hoofdstad van de moderne kunst. Jonge Nederlandse schilders gingen erheen om zich onder te dompelen in alle nieuwe artistieke ontdekkingen die daar werden gedaan. Kees van Dongen, Piet Mondri¬aan en Jan Sluijters vonden er nieuwe richtingen om in te slaan, maar ook voor een impressionist als Isaac Israels was Parijs zijn tweede thuis. Ook Leo Gestel was er regelmatig te vinden. Voor hem werden bezoeken aan Parijs een openbaring. Hij werd gefascineerd door het kleurge¬bruik van de fauvisten en de onderwerpen en composi¬ties van de impressionistische schilders en zoog al die nieuwe inzichten gretig in zich op. Na een bezoek aan Parijs in 1911, samen met Jan Sluijters ‘om het kubisme te ontdekken’ werd Gestel een van de belangrijkste Nederlandse modernisten uit het begin van deze eeuw. Zijn atelier aan de Jan Steenstraat in Amsterdam, de ‘Jan Steenzolder’, werd een trefpunt waar Nederlandse kunstenaars hun indrukken uit Parijs met elkaar deelden.

In 1907, toen Gestel dit schilderij maakte, was er van alles gaande in de moderne kunst in Parijs. Het kleurige expressionisme van de Fauves vierde hoogtij, een grote tentoonstelling van Paul Cézanne maakte enorme indruk op een jonge generatie latere kubisten, en Picasso schilderde zijn Demoiselles d'Avignon. In dit schilderij is van al die moderniteit nog niet veel te merken. Wel lijkt Gestel gefascineerd te zijn geweest door de Parijse mode. De personages op het schilderij zijn volgens de laatste mode uitgedost en Gestel lijkt dat iets te hebben overdreven. De heer met zijn onmogelijk hoge boord en zijn hoog opgedraaide snorpunten en de vrouwen met hun onnatuurlijke silhouetten hebben iets karikaturaals. De dames vertonen de toen modieuze s-lijn: met behulp van een Droit-devant korset werd de buik naar achteren geduwd waardoor de boezem naar voren kwam en het achterwerk naar achteren.

Gestel had vele talenten en was van alle markten thuis. Hij was niet alleen schilder, maar verdiende aanvankelijk zijn brood als illustrator voor boeken en kranten en voerde vele reclameopdrachten uit. Zijn talent als karikaturist is in ons werk duidelijk te herkennen. Vanwege die veelzijdigheid noemden zijn vrienden hem Leonardo. Hij signeerde voortaan met Leo Gestel, in plaats van zijn eigenlijke naam Leendert, als referentie aan de meest veelzijdige kunstenaar uit de geschiedenis.

Artist
L. (LEO) GESTEL1881 Woerden - 1941 Hilversum
Title
Sortie du theatre, Paris
Material & Technique
Oil / Canvas
Measurements
Height: 49 cm
Width: 34,5 cm
Signature
"Leo Gestel", Lower right
Provenance
Glerum, Amsterdam, 1999-06-07, lot 49.
Private collection The Netherlands.
Exhibitions
Deurne, Museum De Wieger, "Nachtlicht 1880-1940", 18 dec. 2010 - 13 maart 2011 Amersfoort, Museum Flehite, "Nachtlicht 1880-1940", 5 april - 27 juni 2011
Literature
L. Vermeulen, K. Otte, F. Lubbers, O. Maurer, "Nachtlicht. De schilders van het nieuwe licht 1880-1940", Amersfoort-Deurne 2011, pag. 65 (ill.)
Image location BD/RKD/1600 - MHK/The Netherlands/Paintings and Drawings (ill.nr. 0000274847) Permalink https://rkd.nl/explore/images/210971
Date
1907
Category
Paintings

Over L. (LEO) GESTEL

Leendert Gestel (Leo is short for the nickname Leonardo given to him by his Amsterdam friends.) largely determined the face of Dutch modern art. Together with Jan Sluijters and Piet Mondriaan, he was the frontrunner of Dutch Modernism. By this term we mean the Dutch version of the then international avant-garde movements pointillism, fauvism, cubism and futurism. Gestel sought inspiration in each of these directions. In 1903, despite his father's opposition, he was able to call himself a free artist. By now he was living in Amsterdam, obtained his teaching certificate in drawing and had begun the evening course at the Rijksacademie at A. Allebé. His studio at 2nd Jan Steenstraat in Amsterdam became a meeting place for artists. His trips together with Jan Sluiters to cities like Paris, Antwerp and Brussels became of lasting influence on his work. In 1912, he settled in Bergen with his wife Ann. His work was bought early on by collectors J.F.S. Esser, Piet Boendermakers and Hélène Kröller - Muller. His great talent for drawing, in addition to his development as a painter, has always remained important, especially after the modernist period. However, the smoothly drawn pastels were also popular at the beginning of his career.