An Gestel and Violinist Dirk Gootjens (Flirtation) An Gestel and Violinist Dirk Gootjens (Flirtation)

L. (LEO) GESTEL 1881 Woerden - 1941 Hilversum An Gestel and Violinist Dirk Gootjens (Flirtation)

Pastel / Paper: 109 x 84 cm


Available, price on request
  • This artwork can be viewed in our gallery
  • Call us for more information: +31 26 361 1876
  • World wide shipping available

Details

Deze opvallend grote pastel laat zien hoe virtuoos Leo Gestel als tekenaar was. Het vooral in kobaltblauw en lichtbruin uitgevoerde werk toont de violist Dirk Gootjes die zich vooroverbuigt over de leuning van een bank naar een vrouw die wat onderuitgezakt voor zich uitkijkt. De duistere blik in haar door haar hoed beschaduwde ogen benadrukt de broeierige sfeer. De handen met de lange sierlijke violistenvingers, waartussen een sigaret geklemd is, trekken de aandacht. Roken heeft al eeuwenlang een erotisch lading in de kunst, en het lijkt wel zeker dat ook Gestel deze bijbetekenis bewust wilde toevoegen. Extra pikant is, dat Gootjes staat te flirten met An Overtoom, de vriendin en latere vrouw van Leo Gestel.

In deze periode had Gestel groot succes met zijn pastels. Hij was een talentvolle tekenaar en zijn realistische, vaak anekdotische werk viel zeer in de smaak. In 1911 kreeg hij de belangrijke Willink van Collenprijs voor zijn pasteltekeningen, die werd uitgereikt door de in die tijd conservatieve kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Een van de twee werken waarvoor hij de prijs kreeg was Op bezoek, een werk dat qua formaat, kleurgebruik en sfeer veel overeenkomst heeft met Flirtation. Een criticus prees de sierlijkheid van de compositie en de knappe stofuitdrukking. Over het opvallende kleurgebruik schreef hij: “Gestel werkte in sterk blauw en zwoelig paars. Door de kleur hadden die teekeningen iets ‘pervers’, wat door de compositie soms werd onderstreept”. Het woord pervers werd vaker gebruikt. Zo werd de manier geprezen waarop Gestel er in slaagde bij de “vrouwelijke verleidelijkheid” vooral de “aangloeiing der perversiteit” te benadrukken. De knappe techniek en de spannende inhoud van dergelijk werk gaf Gestel niet alleen veel aandacht in de pers, maar ook bekendheid bij het grote publiek.

Door dit succes was het voor Gestel verleidelijk om op deze weg door te gaan, maar in zijn schilderkunst was hij al een heel andere richting ingeslagen. Samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan bleef hij op zoek naar nieuwe vormen en stijlen en verwerkte hij de invloeden van het pointillisme, fauvisme en kubisme uit Parijs. Zijn werk was regelmatig onderwerp van controverse. Zo werden in 1911 twee van zijn naakten op last van de burgemeester uit het Stedelijk Museum in Amsterdam verwijderd. Tussen 1912 en 1914 ging Gestel door met vormexperimenten, die in de beroemd geworden serie landschappen uit Mallorca een hoogtepunt vonden.

Gestel woonde al sinds 1904 op een atelierzolder in de Tweede Jan Steenstraat 80 in Amsterdam, die een ontmoetingsplaats werd voor allerlei jonge schilders, beeldhouwers en schrijvers. Ook de violist Dirk Gootjes (1885-1963) beklom regelmatig de trap naar de ‘Jan Steenzolder’. Gootjes was violist in het Concertgebouworkest, maar werd door zijn eigenzinnige manier van spelen door de jonge Amsterdamse kunstscene ingehaald als een van hen. Zijn spel drukte, volgens een criticus, niet schoonheid, maar karakter en leven uit, net als het werk van de moderne schilders. Zijn manier van spelen werd zelfs ‘futuristisch’ genoemd. Toen Gootjes er een recital gaf zat de Kleine Zaal van het Concertgebouw vol met jonge, modern gezinde schilders en beeldhouwers.

Artist
L. (LEO) GESTEL1881 Woerden - 1941 Hilversum

Title
An Gestel and Violinist Dirk Gootjens (Flirtation)

Material & Technique
Pastel / Paper

Measurements
Height: 109 cm

Width: 84 cm

Signature
Rechtsboven gemerkt "Leo Gestel"

Provenance
Collectie Berentsen-Tanja, Amstelveen.

Exhibitions
Laren, Singer Museum, "Leo Gestel. 1881 - 1941", januari - mei 2015

Rotterdam, Kunsthal, "Vier eeuwen roken in de kunst, tabak en taboe. Van Jan Steen tot Pablo Picasso", 2003 - 2004

Laren, Singer Museum, "Leo Gestel. Schilder en tekenaar", nov. 1993 - jan. 1994

Literature
M. Estourgie-Beijer, E. Heuves, D. Colen, "Leo Gestel. Schilder en tekenaar", Laren 1993, pag. 28, nr. 23 (afb.)

E. de Jongh, "Rookgordijnen, roken in de kunst: van olieverf tot celluloid, Amsterdam 2003, pag. 45, nr. 19 (afb.)

H.C. ten Berge, "Ontluisd verleden", Amsterdam 20006, cover (afb.)

C. Roodenburg-Schadd, A. van Lienden, "Gestel", Laren 2015, pag. 56 (afb.)

Date
ca. 1910

Category
Works on paper

Over L. (LEO) GESTEL

Leendert Gestel (Leo is short for the nickname Leonardo given to him by his Amsterdam friends.) largely determined the face of Dutch modern art. Together with Jan Sluijters and Piet Mondriaan, he was the frontrunner of Dutch Modernism. By this term we mean the Dutch version of the then international avant-garde movements pointillism, fauvism, cubism and futurism. Gestel sought inspiration in each of these directions. In 1903, despite his father's opposition, he was able to call himself a free artist. By now he was living in Amsterdam, obtained his teaching certificate in drawing and had begun the evening course at the Rijksacademie at A. Allebé. His studio at 2nd Jan Steenstraat in Amsterdam became a meeting place for artists. His trips together with Jan Sluiters to cities like Paris, Antwerp and Brussels became of lasting influence on his work. In 1912, he settled in Bergen with his wife Ann. His work was bought early on by collectors J.F.S. Esser, Piet Boendermakers and Hélène Kröller - Muller. His great talent for drawing, in addition to his development as a painter, has always remained important, especially after the modernist period. However, the smoothly drawn pastels were also popular at the beginning of his career.